Yazdıkları

Yazışmalar

Çok Muhterem Hocam… Önce kendimi tanıtayım. Sizin talebeniz olduğum zamanın üzerinden epey zaman geçti, öyle zannediyorum ki hatırlamanıza imkân yok. 1953 yılı Gazi Eğitim Enstitüsü…

Öğretmen Arkadaşlarıma

Elimizdeki kitapla sizlere, lüzumsuz eşyadan bazı oyuncaklar takdim ediyorum. Öğretmen arkadaşlarımız resim iş derslerinde, alet ve malzeme yokluğundan sıkıntı çekmekteel işi kağıtları ile, padagojik olmayan…

Bir Öykünün Değintisi

«Bir öykü yazacaksın» demişti, öğretmeni Nejat’a… Yazmalıydı… Ama nasıl? Aklına da bir şey gelmiyordu bir türlü. Mevzu belliydi, «fakirlik, yoksulluk ve acı» üstüne olacaktı «öykü». Başka olamazdı zaten. Öykü…

“2001 Uzay Yolu Macerası” Filmi Üzerine

Film üç bölüm halinde verilmiş kabul edilebilir: Kâinatın, canlılar aleminin, insanın oluşumu üstüne üç safha… Sonsuzdan geliş, uzay hayatı, sonsuza gidiş…Enteresan bir anlatım üslubu içinde, varoluş…

29. Devlet Resim ve Heykel Sergisinin Arkasından

Bu yılki Devlet Resim ve Heykel sergisi, memnuniyet verici bir düzen değişikliği içinde açıldı ve kapandı. Rahat, tatlı bir ışık ve tertip… Her sanatkârdan bir…

Bağlama Takımına Methiyye

1948 yılında Yıldız’da, şimdiki Sağırlar Okulu Binası’nda, Eğitim Enstitüsü’nün bir bölümü olarak Resim – Müzik Semineri dalında bir mektep talebesi idik. Ben resim bölümünde idim,…

Vakıflar ve Restorasyon Hizmetleri Üstüne

Vakıfların, kuruluş maksatlarına uygun en güzel faaliyeti, restorasyondur. Yani, tamir ve kurtarma… Hemen söyleyelim ki, bu vazifeyi idare mükemmel bir şekilde yerine getirmektedir. Belki bazı okuyucumuz ve…

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Kapılarının Şaheserliği Üstüne

Divriği Ulu Camiî ve Darüşşifası kapıları, Türk Sanatı ve tahsisen Selçuklu Sanatı üstünde duran bütün kitap ve yazılarda, üstünde ehemmiyetle durulan mevzular olmuş ve olmaktadır. Fakat…

Yeni Yapılan Camiler Hakkında Bazı Düşünceler

Geçen yazımızda yeni yapılan camiler için umumî mülâhazalar serdetmiştik. Bu yazımızda tatbikatlar ve tatbikatlarla İslâmî emirler arasındaki bağlar üzerinde durmak istiyoruz. A) BETONARME KARKAS BİNA…

Yeni Yapılan Camilerimiz İçin Bazı Düşünceler

Çok büyük bir sevinçle haber alıyor, çok defa görüyoruz ki, milletimiz durmadan hayır inşaatları yaptırıyor. Yurdumuz her an yeni camilerle donanıyor. Bu çok sevindirici hareket,…

Osmanlı Mimarlığı – Tabiat ve Nesillerdeki Tezatlar

Asıl mevzuumuz olan tezatlara girmezden evvel, Avrupa’daki mimarî ve diğer sanatlarla tabiat arasındaki münasebetlere şöyle bir göz atmak faydalı olacaktır. Esasen, aynı münasebetlere Osmanlı Mimarlığı…

Osmanlı Mimarlığı ve Sanatların Birleşmesi

Sanatlarda birçok hareket noktaları olmakla beraber, asıl çıkışın ve hakimiyetin «estetik» olduğu besbellidir. Vesanatların, güzelliğin ve estetiğin özü, acaba şiir midir? Resim, renk ve biçimlerin; heykel, madde ile…

Osmanlı Mimarlığı ve Abstrakt Anlayış

Devrimiz sanat aleminin, üstünde en çok durulan, birçok sergiye ve sanat eserine isim olan kelimelerinden biri ABSTRACT‘dır. Lügatları açarsak, karşılığını «tecrit edilmiş, ayrılmış, mücerret, concret’nin karşı manâlısı» olarak…

Ritmin Gücü ve Ritme Davet

Konservatuar mezunu bir arkadaşım, zengin plâk koleksiyonunu dinletirken, 20. yüzyıl müziğinin en mühim karakterinin ritmsizlik olduğunu uzun uzun anlatırdı; ritmsizlik ve melodisizlik. Sayısız modern müzik eserlerini dinler, fakat neden «a…

Kendimi Takdim

Çok Muhterem Hocam… Önce kendimi tanıtayım. Sizin talebeniz olduğum zamanın üzerinden epey zaman geçti, öyle zannediyorum ki, hatırlamanıza imkân yok. 1953 yılı Gazi Eğitim Enstitüsü…

Mimar Cevat Ülger’i Anıyoruz

15 Mayıs 1933’te Eskişehir’de doğan Cevat Ülger, ilk ve orta tahsilini Eskişehir’de tamamladıktan sonra Bolu öğretmen okulunu bitirdi ve daha sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü…