Saramik Atölyesine “Mimar Cevat Ülger” adı verildi.

Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılan Türkiye’nin ilk, Dünya’da en büyük parklardan biri olan Seramik Park törenle açıldı.

2 etaptan oluşan ve tamamlanan 1. Etabın açılışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Ağustos ayından bu yana geceli gündüzlü çalışarak yapılan Seramik Parkı’nın Eskişehir turizmine yeni bir ivme ve anlam kazanacağını vurgulayarak “Dünyanın en büyük seramik parklarından biri olacak. Çağdaş Seramik Açık Hava Müzesi, Çağdaş Seramik Eserler Müzesinin yeraldı Seramik Park’taki atölyede genç seramik sanatçıları yetiştirilecek” dedi.

Bu parkın ortak akıl projesinin bir ürünü olduğunu vurgulayan Sakallı, BEBKA, Anadolu Üniversitesi, belediye, sivil toplum örgütlerinin işbirliği ile oluştuğunu ve seramik atölyesine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın öğretmeni olan mimar Cevat Ülger’in isminin konulacağını söyledi. Sakallı, parkın yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Başkan Sakallı yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Eskişehir ve çevre illerde oldukça büyük bir öneme sahip olan seramik sektörünün üretim sonrası atıklarının değerlendirilmesiyle oluşturulmuş olan projenin alanında dünyanın sayılı örnekleri arasından sıyrılarak dünyanın ilk özel çalışması olarak çağdaş seramik sanatı tarihi içerisinde yerini alacağını düşünüyorum.

50 metre karelik alan içerisine konumlandırılan Çağdaş Seramik Açık Hava Müzesi’nin ise bütün diğer örneklerinden farklılığı içinde barındırmış olduğu 1500 kişilik amfisi, anıt ve heykelleri, aydınlatma elemanları, yürüyüş yolları, müze-galeri, atölye ve kafeteryadan oluşan müze binası ve bu müze binasının gerek içi gerekse dış cephesinin atık seramikler kullanılarak tasarlanan ilginç ve özgün mimarisidir.”

Törende konuşan Eskişehir Valisi ve Türk Dünyası Başkenti Ajansı Başkanı Vali Güngör Azim Tuna Türkiye’nin ilk, dünyanın da en büyük seramik parklarından birisi olduğunu vurgulayarak bu parkın işbirliği ve gönül birliği ile oluşturulduğunu söyledi.

Törene katılan bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı, Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Seramik Park’ın Eskişehir’de farklı aktörlerin bir araya gelmesi halinde neler yapılabileceğinin bir örneği olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Ne güzel eserler yapılabiliyor. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Resim öğretmenim ve mimar Cevat Ülger’in ismini veren Başkan Burhan Sakallı’nın bu jesti için teşekkür ediyorum. Seramik Park 50 bin metrekare. Ünlü Taksim alanı 36 bin metre kare. Eskişehir’deki yerel medya pek fark etmiyor. Bizler de alt geçitlere isimler verdik. Örneğin Anadolu Üniversitesi’nin önündeki alt geçide Prof. Dr. Orhan Oğuz’un ismini verdik. Diğer alt geçitlere de Hasan Polatkan, Bayrak şiirinin şairi Arif Nihat Asya. Sanırım yerel medya oralarda geçmediği için fark edemiyor.

Seramik Parkı Projesinin koordinatörü Prof. S. Sibel Sevim projenin ikinci etabında müze binası içerisinde konumlandırılmış galeri-müze kısmında önemli çağdaş seramik sanatçıların özgün eserlerinin yer alması planlandığını vurgulayarak, “ Ayrıca bu mekan önemli sergilerin düzenleneceği galeri olarak da hizmet verecektir. Ulusal ve uluslar arası önemli sanatçılar böylesine bir mekanda çalışma fırsatı elde ettiklerinde yine atık seramikler kullanarak bu park için yeni heykeller üreterek farklı kültürlerin parka taşınmasında önemli bir rol üstlenmiş olacaklardır. Bunun yanı sıra atölyede planlanan zaman dilimleri içerisinde çocuklara, engellilere, kadınlara ve sanatsever dostlara çeşitli sanat kurslarının düzenlenmesi de planlamıştır” diye konuştu.

Törende ayrıca, emeği geçenlere teşekkür plaketleri verildi.

Tören sonrası Çağdaş Seramik Eserler Müzesi’nde üç seramik sanatçısının sergisi; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve , Eskişehir Milletvekilleri Ülker Can, Salih Koca, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, AKP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Harun Karacan, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Nevzat Önder, Tepebaşı Belediye Başkan adayı Orhan Soydaş belediye meclis üyeleri birlikte açtı.

17 Mart 2014

Posted in Hakkında Yazılanlar, Haberler ve Söylenenler
Yorum Yaz