Hakkında Yazılanlar, Haberler ve Söylenenler

Çizgi Ötesi Bir Mimar Cevat Ülger

Yaptığı camilerin yanı sıra çok yönlü sanatçı kişiliğiyle tanınan Mimar Cevat Ülger vefatının 36’ıncı yılında öğrencisi Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da katıldığı törende anıldı….

1. EBA Çizgi Karikatür Yarışması Ödül Töreni ve Sergi Açılışı

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Eğitim” konulu 1. Eba Çizgi Karikatür Yarışması sonuçlandı. Yarışmanın ödül töreni ve sergi açılışı Milli Eğitim Bakanı…

Saramik Atölyesine “Mimar Cevat Ülger” adı verildi.

Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılan Türkiye’nin ilk, Dünya’da en büyük parklardan biri olan Seramik Park törenle açıldı. 2 etaptan oluşan ve tamamlanan 1. Etabın açılışında konuşan…

Bir Öğretmen Çok Şeyi Değiştirdi

Doğumunun 80., vefatının 36. yıl dönümünde Çizgi Üstü Mimar Cevat Ülger’i Anma Gecesi’nde Milli Eğitim Bakanı Prof Dr: Sayın Nabi Avcı’nın konuşması; Muhterem Misafirler… Sevgili…

Büyük Mimar, Çağdaş Sinan…

Doğumunun 80., vefatının 36. yıl dönümünde Çizgi Üstü Mimar Cevat Ülger’i Anma Gecesi’nde Av. Hasan Ölçer’in konuşması; Sayın Bakanım, Saygıdeğer Konuklar Hoş Geldiniz… Cevat Ülger…

Çizgi’de Buluşan Dostluk!..

Yalçın Turgut’un 40. sanat yılı Altunizade Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bir toplantıyla kutlandı. Muzaffer Doğan, Mehmet Ali Bulut ve Ekrem Kızıltaş’ın konuşmalarıyla anlattıkları Yalçın Turgut gecede…

Tüketime Karşı En Büyük Silahımız Tasavvuf

Ekonomi; bir kültürün, bir medeniyetin, değerlerinin ekonomik hayata yansımasıdır. Gerçekten kültürsüz bir ekonominin olması mümkün değildir. Kültür ekonomiyi de yönlendirerek dünyayı şekillendirmenin en güçlü aracı…

Cami Eylemleri Geliyor!..

Camiler dükkan gibi kapatılmasın! Yavuz Selim Güneş camilerin namaz vakitleri dışında kilitli olmasını eleştiriyor ve Mavera Gençlik Hareketi’nin planlarını anlatıyor. Camilerimiz, İslâm’da cemaatin, camianın anlam…

Memleket meselesi: ESKİŞEHİR

Eskişehir, 2011 genel seçimini, kendine çok yakışan bir yarış içinde yaşıyor. İki iddialı partinin birinci sıra adayları, bu üniversite kentine uygun isimler… AK Parti’den Prof. Dr….

40. Sanat Yılı’nda Yalçın Turgut Balaban

Hani, “öğrenmenin yaşı yok” denilir ya, önceki gece “yeni bir şey” öğrendim. Önceki gece, Altunizade Kültür Merkezi’nde bir “vefa” toplantısı vardı… İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, güzel…

Kılıçdaroğlu Benim İçin Bir Maden

Karikatürist Yalçın Turgut Balaban, geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bir geceyle karikatür alanında 40. yılını doldurdu. Balaban çizerlik yapmanın yanı sıra köşe de…

Mimar Cevat Ülger Anılıyor

Mimar Cevat Ülger ölümünün 33. Yıl dönümünde anılıyor. Birçok çizerin üstadı olarak gösterilen Cevat Ülger’i Çoğu insan Milli Gazete’deki “Karamemedler”i ile tanıdı. Birçok çizerin üstadı…

İslami Kesimin Salvador Dali’si Var mı?..

Vakit Gazetesi muhabiri Ahmet Can, ünlü karikatürist Yalçın Turgut balaban ile söyleşti. İslami kesimin kültür sanat çerçevesinden ilginç bir sohbet ortaya çıktı. Neler soruldu, ne…

Eğitime Adanmış Hayatlar

Öğretmenler hayatımızı bilgiyle ve beceriyle donatan fedakârlık abideleridir. Onlar eğitim çınarının kökleridir. Çınarın güzelliği yapraklarında ve dış yüzünde olsa da onu ayakta tutan kökleridir. O…

Malatya’dan Cevat Ülger Geçti 2

Bir Dahinin Yaşam Serüveni Resim Öğretmeni Cevat Ülgen, Malatya’daki tarih zenginlikler yanında oldukça güzel sosyo-kültürel bir atmosferle karşılaşır. Kendi uğraşıları yanında Said Çekmegil’in “Siyaset Anlayışımız,…

Ünlüler hayatlarına yön veren öğretmenlerine minnet borçlu

Her insanın yaşamına dokunan ve geleceğine yön veren bir öğretmeni mutlaka olmuştur. Sanat, iş, edebiyat ve siyaset dünyasının ünlü isimleri de bir zamanlar öğrenciydi; onların…

Sadreddin Özçimi : Müslüman Sanattan Anlamam Diyemez

Sanat fantezi midir, hobi midir, boş zamanları doldurmak için kullanılan bir şey midir? Sanat hiçbir zaman fantezi değildir. Hobi de değildir. Allah’a ait güzelliği aramak…

Bütün Öğretmenlerime Minnettarım

Siz öğrenci olarak kimlerden beslendiniz, en çok hangi öğretmenlerinizden etkilendiniz? Bifiil öğretmenim olmadı ama, Eskişehir Atatürk Lisesi Almanca Öğretmeni olan dayım Lütfü Solak’a minnet borçluyum….

Mezhep Çatışması

Geçmişte medreselerimizin ilim ve fende ne büyük âlimler, bilim adamları yetiştirdiği bilinen bir gerçek. Hemen hemen tüm icatların kaynağı bu medreselerde yetişen ilim adamlarına aittir….

Cevat Ülger’in Ardından

Bugün Eskişehir’in en önemli kalıcı eseri nedir? diye bir soru ile karşılaşsanız, mutlaka aklınıza gelen üç eser arasında gösterirsiniz. Hemen her gün önünden geçer, bazen…

Şehrimizden Mimar Cevat Ülger geçti…

Şehirlerimizin “bin yıldan fazla tarihî tekamülünü çok iyi bilen, bununla beraber dünya mimarisinin bugünkü durumunu, hatta yarın alabileceği şekli çok iyi bilen, modern betonarmeyi ve…

Mektup

Sayın Fatma Ülger… Özellikle sizin hocamın kızı olmanıza çok sevindim.Herkesin olduğu gibi benim de yaşamıma yön veren ve model olmuş insanlar vardır. Ancak burada çok…

Cevat Ülger Ağabey İçin…

6 Eylül 1977 yılında Hakk’ın rahmetine kavuşan; “Büyük Dost, Ağabey ve Yol Gösterici Cevad Ülger”in ölümünün 19. Yıldönümünde O’nu yeterince tanıyamamanın ve tanıtamamanın ezikliği içinde kısa…

Mimari ve Ev Tefrişi Üzerine…

Kültür ve medeniyetler insanların kendilerini tanımlamak, içinde bulunduğu toplumu düzene sokmak, ona nizam vermek adına doğduğu gibi; onları oluşturan topluluklar, yaşanılan zamana kendi damgasını vurup,…

Cevat Ülger Vefat Edeli 33 Yıl Oldu

33 yıl önce vefat eden mimar Cevat Ülger, hakikate sanatla ulaşmaya çalışan Müslüman bir sanatçıydı. Sanat ve estetik duygusu tüm yaratılmışlar içinde yalnızca insana verilmiş…

Cami Mimarı

Cevat Ülger. Namı diğer “Cami mimarı”. Geçen gün adını bir çırpıda hatırlayamadım.. Aradan çok zaman mı geçti, ben mi yaşlandım bilmiyorum.. Ama “Cami mimarı” sıfatı, adından daha çok…

Onları Unutmamalı!..

Cevat Ülger Cevat Ülger‘den Hasan Aycın‘a Elbette çok çizerimiz geldi geçti. Kamil Yeşil, geçmişten beri mizah dışında emek veren çizerlerimize mercek tuttu. ÇİZGİ SANATINA EMEK VERDİLER….

Yunanlılar – 2

GÜZEL SANATLARIN GAYESİ NEDİR? Büyük Doğu Mimarı’na göre sanat, Allah’ı aramak gayesine mâtuftur; gerisi yalnız çelik çomaktır. Bizde bu hedeflendirmeyi anlayacak bir kültürel bünye olmadığı…

Cevat Ülger Vesilesiyle…

Geçtiğimiz günlerde vefat eden, Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun kıymet hükmüyle “Üstad” Mimar Turgut Cansever hakkında kaleme almayı planladığımız bir makaleydi aslında bu. Ancak, “mimarî” bahsinde ruh dünyamız bakımından “çığır açıcı” kıymeti takdir edilmesi gereken ve adı sanı “unutturulmaya” yüz…

Şu Dünyayı Eleklerden Geçirsek…

Ebedi aleme 25 yıl önce bugün göçen Cevat Ülger, Milli Gazete’de “Karamehmedler” imzasıyla karikatür de çiziyordu. “Şu dünyayı eleklerden geçirsek”, memleketin  -resmi, özel- bütün okullarını,…

Ritmin Gücü ve Ritme Davet

İBDA’ya yol veriş bünyesini tahlil edecek olanlar, onda üç unsur göreceklerdir. Birincisi, Necip Fazıl… İkincisi, Muhammed Şerif… Üçüncüsü, Cevat Ülger (Karamehmetler)… İpek gibi yumuşak bir…

Bir Dağ Devrilmişti (1933 – 1977)

Bir dağ devrildi bundan üç sene önce. Toplumun ve kendi camiamızın, yeteneklerinin hiç birinden yeterince faydalanmadığı hocamız ve dostumuz; karikatürist, ressam, Osmanlı mimarı stilinin büyük…

Cevat Ülger’le Konuşma

1965 yılında, bir arkadaşımla birlikte haftalık Yeni İstiklal Gazetesi’nde bir Sanat – Edebiyat sayfası düzenliyorduk. Bir gün, gazetenin sahibi, Cevat Ülger’in Beyoğlu Şehir Galerisinde bir…

Cevat Hoca’nın Ardından

Geçenlerde aramızdan ayrılan Cevat Ülger Hocayı ortaokul ikinci sınıfta iken tanıdım. Yıl 1958. Mihalıççık Orta Okulunda resim ve müzik öğretmenimizdi. Tutum ve davranışlarıyla alışılmış öğretmenlere…